Sıkça Sorulan Sorular?

Sıkça Sorulan Sorular?

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de emlak alımı ile ilgilenmeye başladığınızda aklınıza tabi ki cevabını aradığınız bir kaç soru gelecektir.İşte bize gelen sorular ve onlara verdiğimiz cevaplardan derlediğimiz"Sıkça Sorulan Sorular" bölümü;

Soru: Gayrimenkul alımında yabancı vatandaşlara herhangi bir kısıtlama varmıdır?
Cevap: Askeri alanların dışında kalan gayrimenkulleri için Türkiye’de herhangi bir sınırlama yoktur.

S:Türkiye’de gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığı alabilir miyim?
C: Yatırım yaparak Türk vatandaşı olma hakkında daha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret edin.

S:Türk vatandaşı değilim. Gayrimenkul tapusu kendi adımıza mı kayıtlı olacak?
C: Evet, bize veya bir avukata bir vekaletname verirseniz, işlemler sonunda gayrimenkulun tapusunda kendi adınız olacaktır.

S:Emlakçının komisyonu ne kadardır?
C: Kanunen yetkili emlakçıların alabileceği komisyon oranları sabitlenmiştir. Bu oran sözleşme ilen fiyat üzerinden alıcıdan ve satıcıdan %3’er olmak üzere sözleşme fiyatının %6’sıdır.

S:Neden bu kadar parayı emlakçıya vereyim ki? 
C: Evdam gibibir emlakçının size büyük faydası dokunur. Portföydeki seçenek sayısı, birkaç inşaat firması arasından değişik kalite ve fiyat seçenekleri gibi maddelerden tutun da uzun yılların vermiş olduğu tecübe ile müşterilerimize verdiğimiz destek ve hizmetler size inanılmaz avantajlar sağlar. Bazen pazarlıkta size bize verdiğiniz komisyonun kat kat be fazlasını kazandırabiliriz.

S:Gayrimenkulun fiyatını kim belirler?
C: Gayrimenkul yeni olduğu sürece fiyatını inşaat firması belirler. Yeni olmayan bir gayrimenkulde ise fiyat emlakçının komisyonu hariç her yerde aynı olmalıdır. Eğer aynı gayrimenkul için sahibinden ayrı bir fiyat, emlakcıdan ayrı bir fiyat ve ilgisiz kişilerden de ayrı bir fiyat duyuyorsanız bu kişilerden ve o gayrimenkulden uzak durunuz.

S:Hangi ülke vatandaşları Türkiye’den gayrimenkul alabilir?
C: Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomatik olarak tanıdığı tüm ülke vatandaşları ülkemizde emlak alabilir. Kuzey Kore, Ermenistan ve Suriye diplomatik olarak tanınmadığı için sadece bu ülke vatandaşları Türkiye'de emlak alamazlar. (Bilgi güncelleme 08.08.2015)

2012 yılı sonuna kadar cevap şöyle idi;
Türkiye Cumhuriyeti devletinin birçok devlet ile anlaşmaları sonucu Türk vatandaşlarının gayrimenkul alabildiği her ülke vatandaşı Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmektedir. Ana ilke 
Mütekabiliyet yasasıdır. Yani; eğer bir Türk vatandaşı o ülkeden gayrimenkul alabiliyorsa, o ülke vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul alabilmektedirler.

Kısaca Türk Pasaportuna sahip kişiler aşağıdaki ülkelerde gayrimenkulu özgürce alabilmektedirler. O ülke vatandaşlarıda Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmektedirler:

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri,Andorra, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş,Barbados, Belçika, Belize, Benin, Bolivya, Bosna-Hersek, Botsvana, Brezilya,Cape Verde, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Estonya,Fildişi Sahilleri, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Grenada,Guatemala, Guyana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Hırvatistan, Hollanda,Honduras, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İtalya, İsveç, İsviçre, Jamaika,Japonya, Kamerun, Kanada, Kolombiya, Kore (güney), Kosta Rika, Kuzey KıbrısTürk Cumhuriyeti, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan,Malavi, Malezya, Mali, Malta, Moritanya, Mauritius, Meksika, Moldova, Monako,Mozambik, Nikaragua, Nijerya, Norveç, Panama, Paraguay, Peru, Polonya,Portekiz, Rusya, San Marino, Senegal, Sırbistan-Karadağ, Singapur, Somali,Şili, Tanzanya, Uruguay, Venezuela ve Yeni Zelanda.

S:Türkiye’de aylık geçim masrafı ne kadardır?
C: Sebze meyve fiyatları halen Avrupa’nın çokaltında. Ancak elektrikli aletler, benzin de Avrupa’dan pahalı. Orta standarlarda yaşayan, kirada oturan 4 kişilik bir aile için aylık 1.500 TLyeterli olmaktadır.

S:Yabancı ülke vatandaşları Türkiye’den konut kredisi kullanabilirler mi?
C: Banka yardımıyla Evdam gibi yetkiliemlak şirketleri bu tür kredileri size sağlayabilir. En son faizler ve süreler için bizimle bağlantıya geçiniz. Kredi miktarı alınacak gayrimenkulun %50’sinigeçemez.

S:Oturma iznim olması gereklimidir?
C: Son yapılan anlaşmalar nezdinde bazı ülkelerin vatandaşları oturma iznine sahip olmalıdır. Bu işlem başvurudan itibaren 2-3gün sürer ve yaklaşık olarak 250.- € ücreti vardır. Ücret ülkeden ülkeye değişmektedir.

S:Yeni bir projede ne kadar peşinat ödeme yapmam gerekiyor? Taksitlerle ödeyebilir miyim?
C: Genellikle bir projede konut rezerve etmek için3000.-€ ön ödeme alınıyor. Bunun akabinde 4 hafta içerisinde toplam ödemenin %30’lukkısmı yatırılıyor. Çoğu inşaat firması etaplar halinde bir taksitli ödeme seçeneği sunuyor, yani inşaatta belli bir seviyeye gelindiğinde rapor verilip ödemesi alınıyor. Yine de taksitleriniz sizin seçeneklerinize göre uygun halde sözleşmeye konulabiliyor.

S:Satın alma süreci nasıl işliyor?
C: Rezervasyon ücreti yattıktan sonra Evdam sizin adınıza gayrimenkulun kontrollerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde yapıyor. Bundan sonra ise sıra sözleşmeye geliyor. Sözleşmenizde teslim tarihi,özle şartlar, ödeme koşulları netleştiriliyor. İki tarafın imzalamasından sonra ise peşinat yatırılıyor.

S:Hangi belgelere sahip olmam gerekiyor?
C: Pasaportunuzun ve vesikalık fotoğraflar yeterli gayrimenkul alımı için yeterlidir.

S:Gayrimenkul alımında hangi masraflar oluşuyor?
C: Masrafları gayrimenkul alım masraf sayfasından öğrenebilirsiniz

S:Gayrimenkul fiyatları neden bu kadar düşük?
C: Türkiye ekonomisi daha çok genç bir ekonomi.Enflasyon oranının %50’li rakamlarda olduğu yılların üzerinden fazla zaman geçmedi henüz. Daha yeni yeni tek haneli enflasyon oranlarına düştük. Halkın büyük çoğunluğu daha kredi sisteminden yararlanmayı bilmiyor. Alışverişler nakit olarak yapıldığından ekonomik sisteme dahil olmuyor. Bu da fiyatları düşük seviyede tutuyor. Yeni dönemde düşük enflasyonla beraber artık kredi faizleri de düşüyor. Kredi faizleri düşünce artan kredi talebi, ev talebine de yansıyor. Ortalıkta birden bire bir çok insan ev satın almaya kalkınca da talepfazlalaşıyor, arsa sahipleri ve inşaat şirketleri fiyatlarını yükseltiyor. Aynı döngü Avrupa ülkelerinde de yaşanmıştı. Türklerin ilk Avrupa’ya işci olarak ayak bastığında emlak fiyatlarını hatırlayın. Şimdiki fiyatlar o zamanların 20 misli. Aynı döngü İspanya’da yaşandı. Türkiye’de de yaşanacak.

S:Aylık masraflarım, apartman aidat giderlerim ne kadar olacak?
C: Bu projeler arasında farklılık gösterir. Evdam size bu konuda satın alma aşamasında bilgi verecektir.

S:Ne tür vergiler ödemem gerekecek?
C: Emlak vergisi, çevre vergisi, atık su ve benzeri vergiler. Ancak bunlar çok düşük vergilerdir. Danışmanlarınız bu konuda daha fazla bilgiyi verecektir.

S:Gayrimenkulumu sigortalaya bilirmiyim?
C: Evdam gayrimenkulunuzu aldığınızda size sigortalanması konuda yardımcı olur.

S:Gayrimenkulumu kiraya verebilir miyim?
C: Tabi ki. Yaz sezonu Nisan’dan Ekim sonuna kadar sürer. Kış aylarında da daha düşük aylık kiralarla ılıman bir kış isteyen(10-20 derece) emekli kişilere kiralanabilir. Yaz aylarında oldukca iyi birgelir elde edersiniz. Kış aylarındaki gelir de masrafları karşılar.

S:Mobilya sorunumu nasıl hallederim?
C: Bir çok inşaat firması ilave mobilya paketleri sunar. Bunların dışında birçok mobilya mağazasında alabilirsiniz.

S: Gayrimenkul yönetimi yapıyor musunuz?
C: Evet. Evdam timi isteyen müşterilerinin gayrimenkulleri ile ilgilenir. Bu servisimiz Antalya Alanya bölgelerindeki evleriniz ile sınırlıdır.

S:Portföyünüzden bir kaç yer beğendim. Bölgeyi de tanımak istiyorum. Ne yapmalıyım?
C: İnceleme gezileri işimizin büyük bir kısmını oluşturur. Bu gezileri müşterilerimizin istekleri doğrultusunda oluşturduğumuzdan dolayı öncelikle sizin beklentilerinizi öğrenmemiz gerekiyor.Lütfen bizi arayınız.

 


Sosyal Medya'da Paylaş :

Son Eklenenler

Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor?
..
Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor?
KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beyaz Kimlik nedir? Avantajları neler?
..
KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beya KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beyaz Kimlik nedir? Avantajları neler?
Yabancıya konut satışında yeni düzenleme
..
Yabancıya konut satışında yeni düzenleme Yabancıya konut satışında yeni düzenleme
Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’yi tercih ediyor?
..
Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’ Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’yi tercih ediyor?
Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı!
..
Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı! Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı!
Paylaş
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir