Doğru büyüklükte konut üretilirse 400 milyar dolar tasarruf sağlanır!

Doğru büyüklükte konut üretilirse 400 milyar dolar tasarruf sağlanır!

“Doğru büyüklükte konut üretilirse 400 milyar dolar tasarruf sağlanır!”

Konut arzıyla talebi arasında uyum sağlanamaması ve gereksiz büyüklükte konutlar üretilmesiyle birlikte gayrimenkul pazarında 2 milyona yakın konut stoğunun oluştuğunu 2040 yılına kadar 20 milyona yakın konut ihtiyacı olduğunu Evdam olarak bu yapılacak evlerin doğru büyüklüklerde yapılması halinde ortaya 400 milyar dolarlık bir tasarruf çıkacağını, yapılan binalarda enerji tasarrufu göz önünde tutulup ona göre inşa edilirse buradan sağlanacak fayda ile birlikte toplam tasarruf rakamının 550 milyar doları bulacağını düşünüyoruz.

1960’lı yıllarda 6.3 olan doğurganlık hızının günümüzde 2.07’ye, 5.8 olan hane halkı sayısının 3.4’e düştüğüne  2040 yılında bu rakamların daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye'de ortalama konut büyüklüklerinin 110-115 metrekare seviyelerinde olduğunu 2040 yılına kadar Türkiye’de 20 milyon yeni konut üretilmesinin öngörüldüğünü proje geliştiricilerinin 60-70 metrekare büyüklükte konutlar üretmesi gerektiğini ve sadece inşaat maliyeti açısından bakılsa bile bunun yaklaşık 400 milyar liralık tasarruf anlamına geldiğini tahmin ediyoruz.

Mevcut yapılar ve 2040 yılına kadar olan süreçte inşa edilecek yeni konutlarda uluslararası enerji verimliliği standartları uygulanmazsa yıllık ortalama 7 milyar dolar olmak üzere toplamda 150 milyar dolar tasarruf imkanını kaçırma olasılığı ile karşı karşıya olunduğunun hem doğru büyüklükte konut üretimi hem de enerji verimliliğine uyumlu konutlar üretmekle birlikte sağlanacak tasarruf miktarının 550 milyar doları bulacağını, devletin de bunu teşvik etmesi gerekmektedir.

Türkiye’de yıllık konut ihtiyacının 1 milyon olduğunu ve mevcut konut stoğunun da 2 milyon olduğunu bu yılın ilk 6 ayında yeni inşaat ruhsatlarının yarı yarıya düştüğüne ve düşüşün yılın ikinci yarısında daha da artacağını işaret ederek mevcut konut stoğunun panik yaratacak bir seviyede olmadığını Evdam olarak tahmin etmekteyiz.

Evdam    al, sat, kirala!



Sosyal Medya'da Paylaş :

Son Eklenenler

Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor?
..
Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor?
KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beyaz Kimlik nedir? Avantajları neler?
..
KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beya KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beyaz Kimlik nedir? Avantajları neler?
Yabancıya konut satışında yeni düzenleme
..
Yabancıya konut satışında yeni düzenleme Yabancıya konut satışında yeni düzenleme
Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’yi tercih ediyor?
..
Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’ Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’yi tercih ediyor?
Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı!
..
Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı! Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı!
Paylaş
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir