Türkiye'de Vatandaşlık Nasıl Alınır | Türk Vatandaşlığı için Gereklilikler

Türkiye\\\\\\\'de Vatandaşlık Nasıl Alınır | Türk Vatandaşlığı için Gereklilikler

Türkiye'de Vatandaşlık Nasıl Alınır | Türk Vatandaşlığı için Gereklilikler

 

19.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türk Vatandaşlığına geçiş sürecindeki mali ve yatırım bedelleri düşürüldü. Türkiye'de en az 250.000 USD değerinde gayrimenkul yabancılar doğrudan Türk Vatandaşı olabilecekler.

Soru:Türk vatandaşlığına başvuru süreci nasıl işliyor?
Cevap: En az 250.000 USD üzerinde gayrimenkul satın alıp, Tapu ve KadastroGenel Müdürlüğü'ne başvurusuyla Türk Vatandaşlığı talebiniz işleme koyulur.Başvurunuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na satılan gayrimenkullerin en az 250.000 USD olduğunu araştırmak üzere gönderilir. Bakanlık, tapu kayıtlarına üçyıl satılamaz şerhini koyar. Bakanlık başvuruyu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne göndererek işlemler son aşamaya gelir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı ve pasaportunuzu almak üzere NVİGM’ye davet edilirsiniz.

S:Ailem de Türk Vatandaşı olabilir mi?
C: Evet. Siz, eşiniz ve 18 yaşın altındaki tüm çocuklarınız Türk vatandaşı olabilir.

S:250.000 USD sınırına ulaşmak için birden fazla gayrimenkul alabilir miyim?
C: Toplam değeri en az 250.000 USD olacak şekilde birden fazla gayrimenkul satın alabilirsiniz. Fakat hepsi için aynı anda başvurmalısınız. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü beyan edilen değerler 250.000 Doların üzerindeyse vatandaşlık başvurularını kabul eder.

S:Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğu nedir?
C: Gayrimenkulün tapuda beyan edilen değeri 250.000 USD’nin üzerinde olup olmadığını Gayrimenkul Değerleme uzmanları doğrular. Bakanlık “satılamaz şerhi tesisini” TKGM’den talep eder. Satın aldığınız gayrimenkullerin ödemesi banka havalesi ile mülk sahibine yapılmalıdır.

S:USD ve TL kurlarını nasıl hesaplamalıyım?
C: TKGM, taşınmazın USD cinsinden değerini, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplar.

S:Vatandaşlık işlemleri ne kadar sürede sonuçlandırılır?
C: Vatandaşlık başvurularında aranılan belgelerin eksiksiz olması durumunda 6ila 24 ay içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Hükümet bu zamanı azaltmak için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Süreçle ilgili gelişmeleri bu sayfadan size bildireceğiz.

S:Tüm şartları yerine getirdiğimde kesin olarak vatandaşlık alacak mıyım?
C: Vatandaşlık onayı süreci, ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturmadığınızın, ulusal güvenlik arşivleri aracılığıyla doğrulanması ve kesinleşmesiyle bağlantılıdır.

S:Kira garantili ticari bir mülk satın alarak Türk Vatandaşlığı alabilir miyim?
C: Toplam değeri 250.000 USD fazla olan istediğiniz gayrimenkulü satınalabilirsiniz.

S:Türkiye'ye gelmek için zamanım yok. Türk Vatandaşlığını nasıl alabilirim?
C: Evdam’a vekalet verdiğiniz takdirde baştan sona kadar tüm süreçleri takip edebiliriz.

S:Bir tapu için kaç kişi başvuru yapabilir?
C: Sadece bir kişi ve birinci dereceden yakınları (eşi ve 18 yaş altı çocukları) vatandaşlık alabilir.

S:Daha önce Türkiye’de gayrimenkul satın aldım. Şimdi vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim?
C: 20.09.2018 tarihinden sonraki gayrimenkul alımları ve yatırımları ile başvuru yapılabilir.

S:Türk Vatandaşı olduğumda mevcut olan vatandaşlığımdan feragat etmek zorunda mıyım?
C: Hayır. Çifte vatandaşlık alabilirsiniz.

S:Eğer Türk vatandaşlığı alırsam zorunlu askerlik yapmam gerekir mi?
C: Henüz bilmiyoruz. Açıklama yapıldığı zaman burada güncelleme yapacağız.

S:Türk pasaportu için hangi milletlerden başvuru kabul ediliyor?
C: Türkiye’de gayrimenkul satın alan bütün vatandaşlar başvuru yapabilir.

S:18 yaş üstü çocuğum da vatandaşlık hakkından yararlanabilir mi?
C: Hayır.

S:18 yaş üzeri engelli çocuğum için vatandaşlık alabilir miyim?
C: Çocuğunuzun ana-babasının bakıma muhtaç olduğunu belgeleyerek vatandaşlık alabilirsiniz.

S:Türkiye’ye yurtdışından gelen para bankadan mı gelmelidir? İran Vatandaşıyım ve bankayla para gönderemiyorum.
C: Bu konu henüz net değildir. Netlik kazandığında sizi buradan bilgilendireceğiz.

S:Vatandaşlık süreci 6 ay sürebilir. Bu süreç içinde oturma izni alabilir miyim?
C: Size ve 1. derece aile bireylerinize oturma izni verilir. 

S:Türkiye’de çifte vatandaş olmam mümkün mü?
C: Evet, 
Türkiye çifte vatandaşlığa izin veriyor  fakat kendi vatandaşlığınıza ait konsolosluğunuzla görüşmelisiniz. Hindistan, Çin ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler çifte vatandaşlığa kısıtlama getirebiliyorlar.

S:Bilinmesi gereken herhangi kritik bir nokta var mı?
C: Bakanlık, minimum değerin 250.000 USD olduğundan emin olmak istemektedir.Yeminli gayrimenkul değerleme uzmanları, fiyat sahtekarlığını önlemek için gayrimenkulu değerler. Bu yüzden satış fiyatı ile değerleme arasında %20’ye kadar sapmalar olabilir. Bu nedenle Evdam, bu durumu göz önünde bulundurarak hesaplama yapmanızı ve gayrimenkul almanızı tavsiye eder.


Türkiye’de Vatandaşlık Alma Yolları

Türkiye’de her yıl binlerce yabancı vatandaşlık istemektedir. Tabi ki her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlık başvurusu yapabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı gereklilikler vardır.Türkiye’de vatandaşlık hakkını çeşitli durumlarda kazanabilirsiniz.

- Yatırım yaparak doğrudan kazanılan vatandaşlık: Güncelleme: 12.09.2018) Türkiye’de en az 250.000 dolarlık gayrimenkul satın alan, en az 500.000 dolar yatırım yapan yabancılara Türk vatandaşlığı verilecek.

Doğum ile kazanılan vatandaşlık: Türk anne ve Türk babadan Türkiye sınırları içinde doğarak Türkiye Cumhuriyeti kütüğüne kaydolmak.

Yetkili makam kararı ile kazanılan vatandaşlık: Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Fakat aranan şartların hepsini taşımak Türk vatandaşlığının kazanılmasında mutlak bir hak sağlamaz. Yabancı bir ülke vatandaşı ya da herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan kişiler Türk vatandaşı olmak isteyebilirler. Bunun için bu kişilerin en az 5 sene ikamet vizesi ve Türkiye sınırları içinde yasal bulunma gerekliliği vardır. Bunu sağlayacak olan en kolay yol ise Türkiye'de her yıl vizenin yasal ve ucuz yoldan yenilenmesini sağlayan "Türkiye'den emlak almaktır". İş izni veya evlilik gibi daha kolay vize imkânı olmayanlar için bu en kolay yoldur. Bu tip başvurular postayla yada direkt yapılabilir. Vatandaşlığa alınacakların seçimine asıl karar verecek olan bakanlar kuruludur. Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığa hak kazanan kişinin eşi Türk vatandaşlığına hak kazanmaz. Anne ve baba Türk vatandaşlığı kazanmışsa çocukları da Türk vatandaşlığını kazanır.

- Tüm bu şartlarda bakıldığında,Türkiye’de vatandaşlık kazanmanın en kolay yolu Türkiye’den gayrimenkul sahibi olarak ikamet vizesi alıp 5 yıl konaklamaktır. Her yıl gayrimenkul almak,vizeyi yenilemenin en kolay yoludur. Bu sayede hem yatırım yapmış olacaksınız hem de kolaylıkla oturma iznine sahip olabileceksiniz. Bu yolun bir diğer avantajı ise ikamet iznine tüm ailenizle birlikte sahip olmaktır.

Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması: Türk vatandaşlığı kazanmanın başka yolu ise Türk vatandaşlığını kaybetmiş kişilerin yeniden vatandaşlık başvurusu yapmalarıdır. Genellikle ekonomik ve siyasi nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybeden kişileri ilgilendirir.

Evlilik yolu ile kazanılan vatandaşlık: En çok bilinen ve en kolay gibi görünen birdiğer yol ise evliliktir. Türk vatandaşı ile evlilik kişiye doğrudan vatandaşlık kazandırmaz. Ancak Türk vatandaşı ile en az üç yıldır evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunabilir.Başvuru sahiplerinde;

a) Aile birliği içinde evliliği sürdürme,
b) Evlilik birliğine zarar verecek bir faaliyette bulunmama,
c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır.

Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller: Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartı ile Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığına hak kazanabilirler.

- Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel,sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler. “Girişimciler ve Yatırım Yolu ile Vatandaşlık Kazananlar” Bunun bir diğer yolu da Türkiye’de ticari amaçlı bir yatırım yapmak ve iş yeri açmaktır. Fakat bu iş yerinde 1 yabancı çalışana karşılık 5 Türk vatandaşı çalıştırma gibi yasal gereklilikler olacağını da unutmamak gerekmektedir.

- Vatandaşlığa alınması zaruri görülen yabancılar

- Göçmen olarak kabul edilen yabancılar

Yatırım Yaparak Türk Vatandaşı Olma Süreci

1:Banka Hesabı Açma: Yatırımcı adına hesap açılmalıdır.
2:Yatırım Yapma: Tapu devri, nakit depozito, devlet tahvili /hisse alımı gibi gerekli yatırım işlemleri gerçekleştirilmelidir.
3:Oturma İzni Başvurusu: Başvuru sahiplerinin vatandaşlık başvurusu sırasında oturma izni almaları gerekmektedir. Bu süre zarfında oturma izni sahipleri, istedikleri sürece yurtdışında yaşamaya devam edebilirler.
4:Türk Vatandaşlığı Başvurusu: Oturma izni aldıktan hemen sonra Türk Vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.Başvuru sürecinde Türkiye’de bulunmanız veya görüşme için gelmeniz gerekli değildir.

 

Türkiye’de vatandaşlık almanın en iyi yolu Türkiye’de gayrimenkul satın almaktır. Emlak size Türk vatandaşlığı gereksinimi olan yasal vizeyi sağlayacaktır.Türk Vatandaşlığına Yatırım Yoluyla Başvurabilmek için Gerekli Belgeler

- Vatandaşı olduğunuz devlete ait kimlik (pasaport, kimlik, doğum belgesi,nüfus kayıt örneği vs.)
- Her aile üyesine ait 4 adet vesikalık fotoğraf
- Doğum belgesi
- Pasaportunuzun üzerine kayıtlı ikamet izni veya geçerli Turist Vizesi
- Evli ise, eşinin ve varsa 18 yaşından küçük çocukların kimlikleri ve aile bağlarını kanıtlayan resmi belgelerin aslı (evlilik cüzdanı veya evlilik belgesi, çocukların doğum belgeleri).
- Eşi veya yakınları T.C. vatandaşı iseler, nüfus cüzdan fotokopileri ve Türkiye’de ikamet adresleri
- Başvuru için yapılan ödeme makbuzu

Başvuru Süreci

Yatırım yoluyla vatandaşlık almak için bir gayrimenkul satın aldığınız zaman, Evdam’ın profesyonel ekibi bu sürecin en başından sonuna kadar (Türk vatandaşlığı ve Türk pasaportu alana kadar) sizin yanınızdadır.

Diğer vatandaşlık başvuru türleri için yurt içinde ikamet adresinin bulunduğu valilik ya da yurt dışında yaşıyorsanız başkonsolosluk aracılığıyla başvurmanız gerekir. Gerekli belgeler ve başvuru türleri koşullarınıza bağlı olarak değişecektir.

Türk vatandaşlığı almak pasaport, doğum belgesi, ikamet izni, evlilik cüzdanı, eşi veya yakınlarının TC kimlik numarası ve fotoğraflarla sınırlı kalmıyor. Bireysel başvuru sahiplerinin ayrıca Türkçe mülakata da girmesi gerekir.


Sosyal Medya'da Paylaş :

Son Eklenenler

Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor?
..
Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor Mevlana, Emlak Sektörüne Nasıl Yol Gösteriyor?
KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beyaz Kimlik nedir? Avantajları neler?
..
KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beya KKTC’de konut yatırımı yapanlara verilen Beyaz Kimlik nedir? Avantajları neler?
Yabancıya konut satışında yeni düzenleme
..
Yabancıya konut satışında yeni düzenleme Yabancıya konut satışında yeni düzenleme
Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’yi tercih ediyor?
..
Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’ Ortadoğulu konut yatırımcıları neden Türkiye’yi tercih ediyor?
Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı!
..
Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı! Yabancıya Konut Satışı İkiye Katlandı!
Paylaş
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir